Expositie — ‘Wat bezielt Japan?’

De fototentoonstelling ‘Wat bezielt Japan ? ‘ toont de dilemma’s in het snel veranderende Japan van 2017.

Fotograaf Leo de Jong trok met een busje door Japan. Hij ontmoette mensen die op zoek zijn. Waarnaar is moeilijk te achterhalen. Wat bezielt volwassen kerels om zich op te maken en te schminken omdat ze naar een concert van een jonge-meiden band gaan ? Zeker is dat de ziel van Japan verandert.

Japan is eind 2017 volop in het nieuws. De Japanse keizer treedt in 2019 terug. De eerste abdicatie in 200 jaar. Een Japanse trein vertrekt 20 seconden te vroeg. Het Japanse vervoerbedrijf biedt onmiddellijk excuses aan. Een handelsverdrag met de EU uitonderhandelen kost 4 jaar. Het moet ‘goed voelen’. De Japanse samenleving functioneert volgens strakke regels van normen en waarden.
Een grote groep begint zich hiertegen af te zetten. Zij zoeken alternatieven, protesteren tegen het systeem en stappen uit de werkelijkheid van regels en normen. In meer dan 40 foto’s brengt Leo de Jong hun zoektocht in beeld. De harde dilemma’s doet hem kiezen voor zwart-wit.

‘Lichte beweging’

In de fototentoonstelling ‘Lichte beweging’ laat Johan van der Klaauw zien dat alles beweegt, dat in alles een danser te zien is.

Johan neemt je mee naar het station Groningen waar reizigers en treinen door elkaar walsen. Maar ook de zware reis van nieuwe Nederlanders uit Syrië. Deze beelden wisselt hij af met foto’s van de natuur en dansers van vlees en bloed.
Met licht beschrijft Johan hun beweging.

De opening is op vrijdag 19 januari om 16.30 uur in Cultuurcentrum VanBeresteyn, Museumplein 5a te Veendam. De tentoonstelling wordt geopend met een toelichting van voormalig NRC correspondent in Japan, Hans van der Lugt.